5 tips om veilig op reis te gaan met laptop en smartphone

Het is weer tijd voor een welverdiende vakantie! Heeft u een laptop, tablet of smartphone van de zaak? Dan is het tegenwoordig normaal om deze apparaten mee te nemen. Zo blijft u eenvoudig in contact en kunt u eventueel nog wat werken.

Maar een laptop of smartphone staat vaak vol met gevoelige informatie zoals documenten, e-mails, afbeeldingen of klantgegevens. Deze wilt u goed beschermen tegen hackers en cyberaanvallen.

Bent u op vakantie minder alert op onveilige Wi-Fi netwerken, kwaadaardige apps of valse links? Wij geven u 5 tips om laptop en smartphone beter te beschermen:

1. Beheer apparaten op afstand

Verlies of diefstal van apparaten is vervelend. Wordt een apparaat gestolen? Dan wilt u het lekken van gevoelige bedrijfsgegevens voorkomen.

Met Microsoft Intune kan een IT-beheerder op afstand de harde schijf volledig of voor een deel (alleen bedrijfsgegevens) wissen. Intune helpt u bij het beheren van apparaten. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gecontroleerd of een laptop is geüpdatet naar de recentste versie van het besturingssysteem of dat de harde schijf is encypted (versleuteld) met BitLocker. Door encryptie kunnen criminelen bij verlies of diefstal wel bij de harde schijf, maar kunnen de gegevens niet uitlezen.

2. Werk via een veilige verbinding

Onderweg kunt u op veel plekken gebruik maken van een openbaar Wi-Fi netwerk. Denk hierbij aan Wi-Fi in restaurants, cafés, op de camping, in de trein of op het vliegveld. Deze openbare Wi-Fi netwerken zijn vaak niet beveiligd. Een hacker maakt hier graag gebruik van en kan een vals netwerk opzetten, dat lijkt op een gratis Wi-Fi netwerk, waarmee u nietsvermoedend kunt verbinden. De aanvaller kan vervolgens data zoals e-mail en wachtwoorden onderscheppen om gevoelige gegevens te stelen, dit wordt een zogenaamde man-in-the-middle-aanval genoemd.

Om dit te voorkomen kunt u via uw laptop een veilige VPN verbinding op naar het bedrijfsnetwerk opzetten. Zo kunt u, zelfs vanaf uw vakantieadres zorgeloos internetten. Is het opzetten van een VPN niet mogelijk? Dan adviseren wij u gebruik te maken van uw eigen mobiele databundel van uw mobiele telefoon. Maak dan verbinding met de hotspot op uw smartphone.

Openbare Wifi netwerken

3. Plaats beveiliging op de laptop

Buiten het kantoorpand is een laptop niet beschermd door de security-infrastructuur van het bedrijfsnetwerk zoals een moderne firewall. Het is daarom van belang dat de apparaten zelf ook beveiligd worden, via zogenaamde endpointbeveiliging.

De endpointbeveiligingsoplossing van Check Point heet Harmony Endpoint. Thuis- of op vakantie werken is tegenwoordig normaal. Cybercriminelen weten dit ook en richten zich met aanvallen zoals ransomware, phishing en malware op mobiele apparaten. Endpointbeveiliging is nodig om aanvallen te detecteren, blokkeren en analyseren, voor na of tijdens een aanval.

Harmony Endpoint bestaat uit een meerlaagse beveiliging, daarbij worden meerdere technologieën gebruikt zoals:

  • Anti-ransomware: Harmony Endpoint identificeert en herkent het gedrag van ransomware. Zoals het versleutelen van bestanden of pogingen om back-ups van het besturingssysteem over te nemen. Harmony grijpt in en herstelt automatisch de door ransomware versleutelde bestanden.
  • Zero-Phishing: Zero-phishing technologie identificeert en blokkeert het gebruik van phishing websites in real-time. Websites worden geïnspecteerd, zijn ze kwaadaardig bevonden dan wordt de invoer van gegevens zoals gebruikersnaam of wachtwoord geblokkeerd voor de gebruiker.
Harmony Endpoint Anti Phishing
  • Veilige bestanden: Threat Emulation & Extraction zijn twee unieke technieken van Check Point. Threat Emulation inspecteert de bestanden die u ontvangt via e-mail of web-download in een afgesloten omgeving (dit heet een sandbox) op malware.

    Met Threat Extraction worden bestanden, in enkele seconden veilig en bedreigingsvrij afgeleverd. Zo worden bijvoorbeeld kwaadaardige macro’s uit een Excel bestand verwijderd. Vertrouwt u het bestand? Dan kunt u het origineel opvragen.

  • Wachtwoord hergebruik: Voorkomt diefstal en hergebruik van zakelijke wachtwoorden voor andere accounts.

Laptops beveiligen tegen de securitybedreigingen van vandaag en datalekken? Start dan vrijblijvend een evaluatieperiode Harmony Endpoint met een aantal collega's en ontdek de mogelijkheden.

4. Beveilig smartphones

Tablets en smartphones hebben andere beveiligingsuitdagingen dan een laptop. Smartphones hebben bescherming nodig tegen kwaadaardige app's, onveilige Wi-Fi netwerken of aanvallen op het besturingssysteem. Ook is bescherming nodig tegen malware, virussen en phishing-aanvallen. Check Point’s mobiele beveiliging heet Harmony Mobile. Het voorkomt dat malware mobiele apparaten infecteert door het detecteren en blokkeren van de installatie van verdachte of kwaadaardige app’s.

Harmony Mobile detecteert kwaadaardig gedrag in netwerken zoals een man-in-the-middle aanval en schakelt automatisch de verbinding met eventuele kwaadaardige netwerken uit. Met Check Point's Harmony Mobile ontvangt de gebruiker een wekelijks rapport met gedetecteerde bedreigingen en onveilige app's. Zo krijgt u inzicht in de status van de beveiliging van uw apparaat.

5. Controleer links

Wees altijd alert op verdachte links. Klik nooit zomaar op een link en open niet zomaar een bijlagen. Lijkt de mail te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo.

Een valse link kan u leiden naar een nagemaakte vervalste website. Wordt er gevraagd om uw inloggegevens zoals uw Microsoft 365 gebruikersnaam en wachtwoord? Als u deze invoert kunnen hackers toegang krijgen tot uw account, waarmee ze bijvoorbeeld data en geld kunnen stelen. Wees daarom altijd alert en voorzichtig. Controleer of een link klopt via www.checkjelinkje.nl

Microsoft 365 Phishing

Screenshot: Een phishing e-mail verwijst door naar een vervalste Microsoft 365 inlogpagina

Lees hier meer over phishing

Zorgeloos op vakantie?

Zorg dan voor een goede beveiliging op mobiele apparaten. Harmony Endpoint en Harmony Mobile zijn beschikbaar voor een vast bedrag, per gebruiker, per maand. On-boarding is eenvoudig, onze IT security experts ondersteunen u hierin volledig. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Start dan vrijblijvend een evaluatieperiode met een aantal gebruikers. Na de evaluatieperiode bespreken wij samen met u de bevindingen en kunt u bepalen of u verder wilt met Harmony. 

Start een evaluatieperiode

Een evaluatieperiode is geheel vrijblijvend, na de evaluatie zit u nergens aan vast. Start vrijblijvend met een evaluatieperiode en ontdek de mogelijkheden.