‘Laat je niet hacken, blijf je updates checken’

Via slimme apparaten zijn onze levens steeds meer verbonden met het internet. Fijn, want een smart tv, slimme deurbel, thermostaat of wasmachine maakt ons leven makkelijker. Maar ook kwetsbaarder. Via één slim apparaat kunnen internetcriminelen al bij je binnenkomen. Op die manier kunnen zij bestanden versleutelen, data of foto’s inzien of met je meekijken en -luisteren. Updates zorgen ervoor dat je slimme apparaten én data veilig blijven. Daarom is het updaten van je slimme apparaten zo belangrijk.

In negen van de tien huishoudens is een slim apparaat aanwezig, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat1. Gemiddeld zijn het er vier, variërend van deurbel tot smart tv en van printer tot thermostaat. Uit eerder onderzoek2 bleek al dat acht op de tien eigenaren van slimme apparaten (80%) zich ervan bewust zijn dat hun slimme apparaten gehackt kunnen worden. De helft gaf toen aan niet te weten wat zij moeten doen als er digitaal ingebroken wordt en een kwart was niet bekend met de mogelijke gevolgen van een hack. Ook geeft een kwart van de mensen die geen updates uitvoert aan, niet te weten wanneer een update klaarstaat. Het gevolg hiervan is dat de helft van de Nederlanders updates niet regelmatig uitvoert. Bijvoorbeeld omdat zij niet weten hoe dit moet, omdat zij niet weten dat dit nodig is of soms omdat het gewoon gedoe is.

Daarbij zorgen veel misverstanden of aannames ervoor dat mensen er al vanuit gaan dat ze goed beveiligd zijn. Zo denken veel mensen dat je altijd een melding of notificatie krijgt wanneer er een update klaarstaat. En als dat niet zo, dat updates dan automatisch gaan. Om mensen op te roepen slimme apparaten te updaten, lanceert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de campagne ‘Doe je updates’.

Slimme apparaten die interessant zijn voor internetcriminelen

Is je apparaat niet up-to-date en bevat de software kwetsbaarheden? Dan kunnen internetcriminelen digitaal bij je inbreken, met alle gevolgen van dien. De onderstaande apparaten zijn extra interessant voor internetcriminelen.

  • Slimme (beveiligings)camera: eenmaal binnen kunnen internetcriminelen bijvoorbeeld zien of je thuis bent. Om zo echt bij je in te breken.
  • Router: dit is je voordeur naar het internet. Al je slimme apparaten zijn ermee verbonden. Update ‘m en voorkom dat internetcriminelen toegang krijgen tot je netwerk.
  • Slimme deurbel: vergelijkbaar met de slimme camera. Ook via dit apparaat kunnen internetcriminelen met jou en je omgeving meekijken.
  • Babyfoon: meekijken terwijl je kleintje slaapt? Zorg ervoor dat je slimme babyfoon up-to-date is om pottenkijkers te voorkomen.
  • Smart tv: de slimme tv geeft suggesties op basis van wat jij kijkt. Maar een internetcrimineel kan ook met jou meekijken en luisteren. Bijvoorbeeld via de webcam en microfoons.

Misverstanden bij het updaten van je slimme apparaten

Veel slimme apparaten worden niet automatisch van een update worden voorzien. Ook krijg je niet altijd een melding of notificatie als er een update klaarstaat. Het kan daarnaast zo zijn dat je zelf op zoek moet naar de juiste update, bijvoorbeeld via de website van de fabrikant. Het is daarom belangrijk regelmatig te checken of er nog updates klaarstaan voor je slimme apparaat.  Dat is helemaal niet zo moeilijk. Om updates op je slimme apparaten te doen, doorloop je namelijk de volgende stappen:

  • Stap 1: open de app van uw slimme apparaat.
  • Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’.
  • Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’.
  • Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in. Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken.

Krijg je een melding om een update te doen? Doe het direct. Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update'.

Laat je niet hacken, blijf je updates checken

De campagne ‘Doe je updates’ is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als doel mensen aan te zetten hun slimme apparaten te updaten. De campagne is te zien via online video’s, banners en branded content. Voor meer informatie over de campagne en tips voor het beveiligen van verschillende slimme apparaten ga je naar www.doejeupdates.nl.

[1] Onderzoeksverantwoording: Online flitspeiling onder Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van 23 t/m 26 juli 2021 en werd uitgevoerd door Kantar. Er namen 1.064 mensen deel.

[2] Onderzoeksverantwoording: Onderzoek in januari 2020 uitgevoerd onder 1.201 Nederlanders van 16 t/m 65 jaar. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat uitgevoerd door Panelwizard.

Contact opnemen

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.