Een QR-code wordt gebruikt om snel en makkelijk informatie te delen. Zo heeft u zojuist onze QR-code gescand en bent u automatisch doorverwezen naar deze pagina. Handig toch!

QR-codes zijn veilig, het gevaar zit hem in de manier waarop een QR-code wordt gebruikt: even snel en makkelijk iets scannen kan namelijk gevaarlijk zijn. Online veiligheid en alertheid blijft hierin belangrijk.

Wat zijn QR-codes en hoe blijft u alert op cyberaanvallen met valse QR-codes?

Wat zijn QR-codes?

De afkorting van QR-code staat voor: "Quick Response", dat betekent in het Nederlands snelle reactie. Het doel van een QR-code is het snel uitlezen van informatie. De QR-code is een unieke code met zwart en witte vierkanten, variërend in grootte en verdeling.

Een QR-code kunt u scannen met de camera van een smartphone of tablet, of via een QR-reader app. Een camera of QR-app legt de QR-code vast en zet deze vervolgens om naar een URL, een internetadres. Een QR-code wordt vaak gebruikt om website links makkelijker te maken, zo hoeft u niet zelf een internetadres in te typen op uw smartphone of tablet. QR-codes kunnen linken naar verschillende dingen zoals: een website, telefoonnummer, locatie of apps, zoals een mobiel bankieren app; waarmee u snel en eenvoudig kunt betalen. 

Het is belangrijk om goed op te letten en te controleren of een URL betrouwbaar is. Onze mobiele beveiligingsoplossing Check Point’s Harmony Mobile helpt bij het beschermen tegen onveilige links.

Bescherm mobiele apparaten

Voorbeeld van een smartphone die onze QR-code (www.24x7secure.nl/veilig-qr-code-scannen) scant met Harmony Mobile

Cyberaanvallen met valse QR-codes

Een QR-code is veilig, het gevaar zit niet in de QR-code maar in de manier waarop het wordt gebruikt.

Het risico zit in het “Quick”: het even snel scannen van een code. Zonder goed op te letten kan dat gevaarlijk zijn. De politie meldde onlangs dat er een toename is in het aantal oplichtingsmethodes via QR-codes

Een recent voorbeeld is de valse phishingbrief van 'Rabobank' met valse QR-code. De valse brief is zogenaamd afkomstig van de Rabobank. Daarin wordt klanten gevraagd om een nieuwe betaalpas aan te vragen en dat kan gemakkelijk via het scannen van een QR-code. Echter gaat het om een phishing-aanval. De QR-code verwijst naar een nagemaakte inlogpagina, gemaakt door cybercriminelen. In plaats van inloggen om een betaling te doen, komen inloggegevens zoals rekeningnummer en pincode terecht bij oplichters. Zo krijgen criminelen toegang tot de rekening en kan er geld gestolen worden.

Er zijn meerdere varianten van cybercrime waarbij gebruik gemaakt wordt van valse QR-codes.

Waar kunt u op letten

De belangrijkste tips waarop u kunt letten: 

  • Scan niet zomaar snel een QR-code; controleer altijd even waar deze naartoe verwijst
  • Voer geen betaling uit via een QR-code als u het niet vertrouwt
  • Let altijd extra goed op als u de afzender niet kent
  • Vertrouwt u het niet? Bel dan altijd eerst met de echte afzender om te verifiëren voordat u actie onderneemt
  • Implementeer een beveiligingsoplossing voor smartphones en tablets

Harmony Mobile tegen cybercriminaliteit

Harmony Mobile houdt mobiele apparaten veilig en beschermt tegen kwaadaardige apps, onveilige netwerken, links of aanvallen.

Met Harmony Mobile plaatst u security in uw eigen handen, dit verhoogt uw security alertheid. Wilt u meer weten over het beveiligen van mobiele apparaten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Heeft u toch een onveilige link geopend, gegevens ingevoerd of vertrouwt u het niet? Neem dan contact op via +31 544 20 00 02 onze IT security experts helpen u graag verder.

Contact opnemen

Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Start een Harmony Mobile evaluatieperiode

Een QR-code is veilig, het gevaar zit niet in de QR-code maar in de manier waarop het wordt gebruikt. Het risico zit in het “Quick”, even snel een code scannen. Zonder goed op te letten kan dat gevaarlijk zijn. Ontdek hoe Harmony Mobile mobiele apparaten beschermt en start vrijblijvend een evaluatieperiode.

Evaluatie aanvragen

Meer weten over mobiele beveiliging?

Onze IT security experts adviseren u graag